Domov / Palacinky sú obľúbeným pokrmom po celom svete. Ako na ne?

Palacinky sú obľúbeným pokrmom po celom svete. Ako na ne?

Z liateho cesta možno pripraviť radu dobrôt. Medzi nimi vynikajú najmä palacinky, ktoré sa pripravujú prakticky po celom svete. Ide o tenké placky pečené na panvici, ktoré možno rôzne plniť. Aký je najlepší recept?

Palacinky slano i na sladko

Palacinky sú obľúbeným detským pokrmom, často si ale na nich pochutnajú aj dospelí, ktorí majú radi sladké jedlá. Ostatne palacinky netreba plniť len tradične marmeládou, pokojne možno použiť šunku a syr, čo tiež výborne chutí. Niekto plní palacinky dokonca hubovú praženicu. Tento nekysnutý múčnik je tak variabilný, že možno pracovať s vlastnou fantáziou a naplniť ho tým, na čo máte práve chuť. V reštauráciách bývajú palacinky podávané ako ľahký predkrm.

Pokojne použite aj ryžovú múku

V tuzemsku na výrobu palaciniek používame najčastejšie polohrubú múku, mlieko a vajcia. Cesto je možné mierne osoliť. Niekto pridáva aj cukor, ale nie je to potrebné. Ak máte totiž sladkú náplň, tá cesto dostatočne osladí.

Palacinky sa pečú v Amerike aj Ázii, akurát miesto polohrubej múky v juhovýchodnej časti Ázie pridávajú múku ryžovú, už doplní kokosovým mliekom. Je to alternatíva palaciniek pre bezlepkovú diétu, takže ju s pokojom možno vyskúšať aj v našich končinách, pretože suroviny sú bežne dostať v obchodoch so zdravou výživou.

Budete potrebovať:

  • pšeničnú múku,
  • 2 vajcia,
  • 0,5 l mlieka,
  • soľ,
  • cukor.

Pracovný postup na prípravu palaciniek

  1. Na palacinky si nachystáme polohrubú pšeničnú múku, vajcia, mlieko, štipku soli a podľa chuti osladíme. Platí pravidlo, že koľko chceme upiecť palaciniek, toľko dáme polievkových lyžíc múky.
  2. Pripravíme sa redšie cesto a rozohrejeme panvicu. Môže byť liatinová aj teflónová. Na vyprážanie použijeme rastlinný olej, ktorým panvicu len mierne vymažeme.
  3. Naberačkou nalejeme na panvicu palacinkové cesto tak, aby sa rozprestrelo po celej ploche.
  4. Pečieme z oboch strán. Ak máme cesto redšie, budú palacinky tenšie. Opečené kladieme na seba, aby nevychladli a potom plníme.

Zdroj obrázku: NataliaPopova / Shutterstock.com