Crinkles sú vynikajúce sušienky, jednoduché na prípravu. Výborne chutia aj voňajú. Vyskúšajte základný recept na crinkles, resp. popraskance, ktorý môžete neskôr vylepšiť.
Pôvod sušienok crinkles
Sušienky crinkles pochádzajú z Ameriky. V pôvodnom recepte sa neobjavovala čokoláda, avšak dnes sú práve čokoládové tie najobľúbenejšie. Existujú ale aj ďalšie varianty a základný recept je možné obmieňať. Do cesta môžete pridávať aj iné suroviny podľa chuti.
Rôzne druhy crinkles
Sušienky crinkles môžete upiecť kedykoľvek, hodia sa ku káve aj čaju. V poslednej dobe sa tento druh sušienok pečie aj na Vianoce. Okrem kakaových či čokoládových sušienok si ale možno upiecť aj iné druhy. Sušienky aj vďaka obmene ingrediencií budú mať zakaždým aj inú farbu. Skúsiť tak môžete citrónové crinkles, pomarančové, kokosové, crinkles red velvet, makové alebo škoricové crinkles.
Základný recept sa nemení, stačí potom len namiesto kakaa alebo kúskov čokolády pridať inú ingredienciu. Napríklad pomarančovú alebo citrónovú šťavu, škoricu, matcha prášok, strúhaný kokos a podobne.
Základný recept na crinkles
Neviete, čo upiecť na víkend pre rodinu alebo návštevu? Popraskané sušienky crinkles môžete upiecť kedykoľvek.
Suroviny
- 250 g hladkej múky,
- 350 g cukru kryštál,
- 125 g kakaa,
- 115 g masla,
- 4 vajcia,
- pol balíčka prášku do pečiva,
- 2 lyžičky vanilkového extraktu,
- pol lyžičky soli,
- cukor múčka.
Postup prípravy
- Maslo necháme zmäknúť a potom ho ušľaháme spoločne s cukrom do peny.
- Do peny postupne budeme zašľahávať vajcia, kakao a vanilkový extrakt.
- Vezmeme si druhú misu, v ktorej zmiešame múku, prášok do pečiva, trošku soli a tieto sypké ingrediencie potom opatrne vmiešame do druhej zmesi.
- Vytvoríme tak cesto, ktoré spracujeme a zabalíme do potravinárskej fólie. Cesto by malo v chladničke odpočívať aspoň 4 hodiny, môžeme ho ale nechať odpočívať aj cez noc.
- Cesto vyberieme následne z chladničky a budeme ho deliť na malé kúsky, z ktorých vytvarujeme guličky.
- Malé guličky obalíme najskôr v kryšt. cukre a následne v práškovom. Vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pozor, medzi guličkami by mal byť na plechu dostatočný odstup, pri pečení sa budú maličko roztekať.
- Pečieme v rúre pri 180 stupňoch asi 10 minút.
Pokiaľ chceme mať naozaj čokoládové crinkles, pridáme do cesta aj nasekanú čokoládu. Pokiaľ chceme naopak svetlé crinkles, vynecháme kakao a namiesto neho môžeme pridať iné ingrediencie.
Ako skladovať crinkles, aby vydržali čo najdlhšie?
Popraskance skladujeme ako bežné pečivo, najlepšie teda v uzatvárateľnej krabičke a na chladnom mieste.
Patria tieto sušienky k vašim obľúbeným? Ak ste ich ešte neskúšali upiecť, určite si ich pripravte ako sladkosť ku káve či malé sladké pohostenie na návštevu. Recept nie je zložitý, takže vám určite nezaberie veľa času.
Zdroj: feastingathome.com, ocado.com
Ďalšie recepty na obľúbené dezerty